25% din noul malware din 2010 este conceput special pentru a se raspandi prin intermediul dispozitivelor USB

25% din noul malware din 2010 este conceput special pentru a se raspandi prin intermediul dispozitivelor USB


- 48% din IMM-urile din intreaga lume sunt infectate in fiecare an. O treime din aceste infectii sunt cauzate de viermi care se raspandesc prin dispozitive USB
- Aceasta este doar una dintre concluziile celui de-al doilea Barometru International de Securitate SMB, la care au participat 10.470 companii din Europa, America Latina si America de Nord


Bucuresti, 31 August 2010

Potrivit PandaLabs,, in 2010, 25% din viermii noi au fost proiectati special pentru a se raspandi prin intermediul dispozitivelor de stocare USB conectate la calculator. Aceste tipuri de amenintari se pot copia pe orice dispozitiv capabil sa stocheze informatii: telefoane mobile, hard disk extern, DVD-uri, memorii flash, MP3 sau MP4 playere, etc.

Datele adunate sugereaza ca aceasta tehnica de distribuțte este foarte eficienta, deoarece, in conformitate cu al doilea Barometru International de Securitate, publicat de Panda Security, la care au participat 10.470 companii din 20 de tari, circa 48% din IMM-uri (cu pana la 1.000 de calculatoare) recunosc ca au fost infectate de un anumit tip de malware pe parcursul ultimului an. Mai exact, 27% au confirmat faptul ca sursa de infectie a fost un dispozitiv USB conectat la un computer.

Potrivit Luis Corrons, Director Tehnic al PandaLabs, "In prezent, o mare parte a malware-ului aflat in circulatie a fost conceput pentru a se distribui prin intermediul acestor dispozitive. Nu numai ca se copiaza singur la aceste gadget-uri, dar de asemenea, se ruleaza automat atunci cand un dispozitiv USB este conectat la un calculator, infectand practic sistemul fara a fi observant de utilizator. Acest lucru a fost cauza numeroaselor infectii din acest an, cum ar fi distribuirea de Mariposa si Vodafone botnets".

Pana in prezent, aceste tipuri de infectii sunt inca depasite numeric de cele care se raspandesc prin e-mail, dar tendinta este in crestere. "In prezent exista atat de multe dispozitive pe piata care poate fi conectat prin USB la un calculator: camere digitale, telefoane mobile, MP3 sau MP4 playere", adauga-Corrons. "Evident, acest lucru este foarte convenabil pentru utilizatori, dar toate aceste dispozitive au carduri de memorie sau memorii interne si, prin urmare, este foarte usor pentru telefonul tau mobil, spre exemplu, sa poarte un virus fara ca tu sa stii acest lucru".

Cum functioneaza?

Exista o cantitate ridicata de malware care, precum periculosul vierme Conficker, se raspandeste prin intermediul dispozitivelor mobile si unitati de stocare, cum ar fi cele de memorie, MP3 playere, camere digitale, etc.

Tehnica de baza utilizata este foarte simpla. Windows utilizeaza fisierul Autorun.inf pe aceste unitati sau dispozitive pentru a sti sa acționeze ori de cate ori acestea sunt conectate la un calculator. Acest fisier, care se ragaseste pe directorul radacina al aparatului, ofera optiunea de a executa in mod automat o parte a continutului de pe aparat atunci cand se conecteaza la un computer. Aceasta caracteristica este utilizata de cyber-infractori pentru a raspandi virusi, prin modificarea Autorun.inf cu comenzi, astfel incat malware-ul stocat pe unitatea USB, de exemplu, este rulat in mod automat atunci cand dispozitivul se conecteaza la un computer. Acest lucru va infecta imediat computerul in cauza.

Pentru a preveni acest lucru, Panda Security a dezvoltat Panda USB Vaccine, un produs gratuit care ofera un strat dublu de protectie preventiva, dezactivand caracteristica AutoRun pe computerele precum si pe driver-urile USB si pe alte dispozitive.

“Acesta este un instrument foarte util deoarece nu exista nici o modalitate simpla de a dezactiva caracteristica AutoRun din Windows. Acest instrument o face simplu pentru utilizatori, oferind un nivel ridicat de securitate impotriva infectiilor prin drivere şi dispozitive de dezactivare", explica Luis Corrons, Director Tehnic al PandaLabs.

Descarca Panda USB Vaccine gratuit de la: http://www.pandasecurity.com/homeusers/downloads/usbvaccine/

Mai multe informatii despre about al doilea Barometru International de Securitate SMB sunt disponibile la: http://press.pandasecurity.com/wp-content/uploads/2010/08/2nd-International-Security-Barometer.pdf

Despre Panda Security

Incepand cu anul 1990, misiunea PandaLabs a constat in detectarea si eliminarea noilor amenintari cat mai rapid posibil, oferind clientilor nostri un grad maxim de securitate. In acest scop, PandaLabs detine un sistem inovator care analizeaza si clasifica mii de mostre pe zi si ofera verdicte automat (malware sau goodware). Acest sistem sta la baza Collective Intelligence, noul model de securitate al Panda Security, care poate detecta chiar si software-ul malitios nedetectat de alte solutii de securitate.

In prezent, 99,4% din programele malitioase detectate de PandaLabs sunt analizate prin acest sistem. Acesta este completat de activitatea mai multor echipe, fiecare specializata intr-un tip de malware (virusi, viermi, troieni, spyware, phishing, spam, etc.), care lucreaza 24/7 pentru a asigura o acoperire globala.

Aceasta se traduce in solutii mai sigure, mai simple si mai prietenoase ca resurse pentru clienti.
Plată on-line securizată 100%