Peste 200 site-uri folosesc numele cantaretului Justin Bieber ca momeala pentru raspandirea de malware

  • Tehnicile BlackHat SEO sunt folosite de criminalii informatici pentru a pozitiona linkuri malitioase in primele rezultate afisate de motoarele de cautare
  • Alte subiecte populare folosite recent includ ultimul episod din serialul “Lost” si lansarea filmului “Iron Man 2”
Bucuresti, 24 August, 2010

Laboratorul antimalware al Panda Security a detectat mai mult de 200 de adrese web false, folosind numele de “Justin Bieber” ca momeala pentru a ademeni utilizatori. Prin includerea numelui acestui cantaret popular in linkuri malitioase, criminalii cibernetici raspandesc antivirus-ul fals MySecurityEngine. Aceasta tehnica a fost folosita de mai multe ori in trecut, profitand de teme populare cum ar fi ultimul episod din “Lost” sau lansarea filmului “Iron Man 2”. Printre referirile la Justin Bieber din link-urile malitioase sunt incluse:

Justin Bieber a murit?
Justin Bieber a fumat iarba
Justin Bieber nascut în 1998
Justin Bieber Coreea de Nord
Justin Bieber arestat
Justin Bieber a murit
Justin Bieber probleme cu bautura
Justin Bieber hermafrodit
Justin Bieber insarcinat

Nu este nimic nou in legatura cu modul in care se produce infectarea. Aceste tehnici, numite atacuri BlackHat SEO, au inceput sa fie folosite de hackeri in urma cu cativa ani, insa au devenit treptat din ce in ce mai sofisticate. Astazi, acestea reusesc sa plaseze site-urile de tip "rogue website" in lista primelor rezultate afisate de motoarele de cautare.

Un "rogue website" este un site conceput pentru a raspandi virusi, pentru a colecta adrese de email pentru spammeri, pentru a vinde produse sau servicii inexistente, a fura date de identitate sau pentru alte scopuri ilicite.

Sistemul functioneaza foarte simplu. Atuncii când utilizatorii efectueaza o cautare pe Internet, rezultatele afisate corespund paginilor de "rogue website", indexate profesional cu rank mare. Daca utilizatorii acceseaza link-ul respectiv, li se va cere sa descarce un fisier, ca de exemplu un codec. In cazul în care fac acest lucru, vor instala involuntar pe computerul lor un program antivirus fals. "Aceste tipuri de activitati au devenit tot mai comune", spune Luis Corrons, Director Tehnic al PandaLabs, "Orice subiect popular este folosit de infractorii cibernetici pentru a-si raspandi creatiile. Prin pozitionarea site-urilor web folosite pentru a distribui malware printre primele rezultate in motoarele de cautare, ei pot fi siguri ca numerosi utilizatori de Internet vor descarca accidental antivirusul fals ", mai adauga acesta.

Potrivit specialistilor PandaLabs, site-urile de tip "rogue website" sunt cele care initiaza descarcare automata de fisiere, fara a cere acceptul vizitatorului, sau cele care nu au optiunea de intrerupere a descarcarii fisierului respectiv. De asemenea, astfel de site-uri pot fi identificate si in functie de numarul exagerat de ferestre « pop-up » sau datorita designului sarac si continutului limitat, cu greseli logice sau gramaticale. De asemenea, "rogue website-urile" nu comunica informatii de baza (numele companiei si coordonate de contact) si incearca sa « investigheze » calculatorul vizitatorilor prin scanarea antivirus sau repararea unor probleme legate de sistemul de operare.

In plus, paginile de acest tip instaleaza software sau bare de instrumente fara permisiunea utilizatorilor. Astfel, daca acestia descopera software nou instalat sau icoane noi pe desktop, dupa vizitarea unor pagini web suspecte, este posibil ca acel website sa fi fost malitios.

Panda Security sfatuieste utilizatorii sa ia masuri de siguranta atunci cand cauta informatii pe Internet, asigurandu-se ca au un instalat un software antivirus de incredere si actualizat, si ca folosesc instrumente de navigare in conditii de siguranta, cum ar fi cele oferite gratuit de la Panda Security http://free.pandasecurity.com

Justin Bieber (n. 1994) este un cantaret de muzica pop de origine canadiana. Si-a inceput cariera profesionala pe YouTube. Prima parte a albumului sau „My World” a debutat pe locul 6 în U.S Billboard Hot 200 si pe locul 1 în Canadian Albums Chart. In mai putin de o luna de la lansare, albumul a fost certificat cu platina în Canada si în mai putin de două luni de la lansare, a fost certificat cu platină în SUA. Bieber este singurul artist care are toate cântecele de pe un album în topul U.S Hot 100.

Despre Panda Security

Incepand cu anul 1990, misiunea PandaLabs a constat in detectarea si eliminarea noilor amenintari cat mai rapid posibil, oferind clientilor nostri un grad maxim de securitate. In acest scop, PandaLabs detine un sistem inovator care analizeaza si clasifica mii de mostre pe zi si ofera verdicte automat (malware sau goodware). Acest sistem sta la baza Collective Intelligence, noul model de securitate al Panda Security, care poate detecta chiar si software-ul malitios nedetectat de alte solutii de securitate.

In prezent, 99,4% din programele malitioase detectate de PandaLabs sunt analizate prin acest sistem. Acesta este completat de activitatea mai multor echipe, fiecare specializata intr-un tip de malware (virusi, viermi, troieni, spyware, phishing, spam, etc.), care lucreaza 24/7 pentru a asigura o acoperire globala.

Aceasta se traduce in solutii mai sigure, mai simple si mai prietenoase ca resurse pentru clienti.
Plată on-line securizată 100%