Grupul de activisti cibernetici Anonymous lanseaza atacuri informatice in apararea fondatorului Wikileaks

“Luptam pentru acelasi motive: dorim transparenta, suntem impotriva cenzurii”, a precizat grupul, deruland atacuri asupra diverselor surse anti-Wikileaks

  • Pana acum, grupul de activisti a lansat atacuri DDoS asupra PayPal si blogului sau, pentru a pedepsi stoparea procesarii donatiilor catre Wikileaks, si asupra bancii PostFinance.ch pentru inghetarea conturilor lui Julian Assange. Site-ul PayPal si blogul acestuia au fost inactive pentru mai mult de 8 ore, iar serviciile bancii nu au functionat pentru 11 ore.
  • Grupul Anonymous a anuntat o serie de tinte noi pentru urmatoarele zile, inclusiv Twitter, invocand cenzurarea discutiilor Wikileaks.
Bucuresti, 8 decembrie, 2010

Conform laboratorului anti-malware al Panda Security – The Cloud Security Company –, Anonymous, grupul de activisti cibernetici responsabil pentru lansarea unor serii de atacuri impotriva societatilor de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala din mai multe tari, din cursul lunii octombrie, deruleaza in prezent alte atacuri informatice in apararea fondatorului Wikileaks, Julian Assange. Grupul a diseminat o declaratie prin care precizeaza ca nu are nici o legatura cu Wikileaks sau fondatorul acestuia, dar ca este alaturi de Assange, pentru ca “lupta pentru aceleasi cauze: transparenta si eliminarea cenzurii”. Pana in acest moment, Panda Security a detectat 3 atacuri. Primele doua au lovit Paypal (celebrul sistem de comert electronic, prin care se pot face plati si transferuri online) si blogul acestei institutii, pe motiv ca a suspendat donatiile catre Wikileaks, atacuri care au condus la peste 8 ore de indisponibilitate a serviciului. Al treilea atac a afectat serviciul online al bancii elvetiene PostFinance.ch, pe motiv ca a blocat contul lui Assange, rezultand peste 11 ore de oprire a acestuia. Pana si clientii bancii au trimis pe Twitter mesaje catre activistii cibernetici, de a inceta atacul si a le permite sa foloseasca serviciile online ale bancii, pentru macar 10 minute. In final, in urma cu cateva zile, website-ul grupului Anonymous a suferit o serie de atacuri DDoS (atacuri prin internet, provenind din mai multe surse, impotriva unei anumite tinte si destinate blocarii activitatii acesteia), ceea ce a dus la inactivitatea acestuia pentru cateva ore.

Anonymous intentioneaza sa continue campania de sustinere a lui Julian Assange, prin atacarea oricarei institutii care va incerca sa descurajeze sau sa reduca la tacere Wikileaks. Grupul a amenintat deja reteaua sociala Twitter, pe motiv ca a restrictionat discutiile despre Wikileaks (#wikileaks), chiar daca pana acum aceste amenintari nu s-au materializat.

Panda Security va supraveghea constant aceasta miscare si va reveni cu informatii. Pentru a afla mai multe detalii despre atac, vizitati blogul PandaLabs.

Alte atacuri ale grupului Anonymous

Grupul de activisti Anonymous este autorul primului protest cibernetic organizat in internet, desfasurat in septembrie 2010 impotriva Recording Industry Association of America (RIAA) si Motion Picture Association of America (MPAA), ca raspuns la actiunile acestor institutii de a proteja drepturile de distributie si proprietate intelectuala, actiuni desfasurate impotriva retelelor de partajare fisiere. La acel moment, aceste institutii au contractat o companie indiana de software pentru a lansa atacuri impotriva retelei « Pirate Bay », fortand-o sa isi reduca activitatea.

Protestul a constat in lansarea de apeluri catre comunitatea acelei retele de a trimite atacuri DoS (Denial of Service) catre MPAA. Momentul a marcat primul protest de masa din istoria internetului, dand nastere unei noi amenintari informatice, greu de oprit, dificil de localizat si cu raspandire de proportii.

Atacurile au cauzat dificultati in functionarea site-ului RIAA si au tintit in egala masura si compania indiana producatoare de software.

In octombrie, grupul Anonymous a purtat atacuri DDoS impotriva SGAE (societatea spaniola de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala), Asociatia Producatorilor de Muzica din Spania si Ministerului Culturii din Spania, provocand 119 intreruperi ale functionarii acestora si peste 68 de ore de nefunctionare ale celor 3 site-uri web.

Aceste atacuri de mai sus au facut parte din operatiunea « Payback » (« Revansa »), derulata de grup timp de 20 de zile in perioada septembrie-octombrie, operatiune soldata cu 742 de intreruperi de functionare a 11 site-uri importante, totalizand peste 550 de ore de indisponibilitate a serviciilor.

Autoproclamatul grup de « anarhisti », activisti pentru apararea partajarii libere de fisiere si impotriva companiilor de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala, a precizat ca nu se considera criminali informatici si pretind ca nu sunt condusi de motivatii financiare.

Despre Panda Security

Incepand cu anul 1990, misiunea PandaLabs a constat in detectarea si eliminarea noilor amenintari cat mai rapid posibil, oferind clientilor nostri un grad maxim de securitate. In acest scop, PandaLabs detine un sistem inovator care analizeaza si clasifica mii de mostre pe zi si ofera verdicte automat (malware sau goodware). Acest sistem sta la baza Collective Intelligence, noul model de securitate al Panda Security, care poate detecta chiar si software-ul malitios nedetectat de alte solutii de securitate.

In prezent, 99,4% din programele malitioase detectate de PandaLabs sunt analizate prin acest sistem. Acesta este completat de activitatea mai multor echipe, fiecare specializata intr-un tip de malware (virusi, viermi, troieni, spyware, phishing, spam, etc.), care lucreaza 24/7 pentru a asigura o acoperire globala.

Aceasta se traduce in solutii mai sigure, mai simple si mai prietenoase ca resurse pentru clienti.
Plată on-line securizată 100%