Laboratoarele Panda raporteza o crestere

Laboratoarele Panda raporteza o crestere cu 26% a malware-ului nou, respectiv peste 73.000 mostre in fiecare zi

73.000 probe noi au fost create pana acum in 2011, cu 10.000 mai mult decat media anului 2010


Bucuresti, 22 Martie 2011

In raportul din primul trimestru, laboratorul anti-malware al Panda Security a identificat ca numarul de amenintari in circulatie a crescut in comparatie cu anul trecut. In primele trei luni ale anului 2011, PandaLabs a identificat o medie de 73.000 de tulpini noi malware, dintre care cele mai multe au fost troieni. Mai mult decat atat, a existat o crestere cu 26% a noilor amenintari in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

In timp ce Panda Security observa o majorare de la trimestru la trimestru de malware nou in 2010, cresterea nu a fost la fel de notabila ca experienta ultimelor trimestre.

Un grafic care arata cresterea malware nou din primul trimestru 2010 pana in primul trimestru din 2011 :

Troienii raman cea mai populara forma de amenintare la adresa sistemelor informatice, si acum reprezinta 70% din totalul malware-ului nou. Acest lucru nu este surprinzator avand in vedere profitabilitatea acestora pentru infractorii cibernetici, pentru a comite o frauda sau fura bani de la utilizatorii de Internet prin intermediul online banking.

“Rapandirea de instrumente online care sa permita persoanelor non-tehnice sa creeze troieni in cateva minute si sa infiinteze rapid afaceri ilegale - mai ales atunci cand se poate oferi acces la detalii bancare - este responsabila pentru cresterea impresionanta a troienilor”, a declarat Luis Corrons, director tehnic al Panda Security .

Nu toate tipurile de troieni cresc in acelasi ritm. Privind mai departe la subtipurile de malware, Panda Security a constatat ca troienii bancari s-au diminuat, botii au ramas constanti iar antivirusii falsi sau rogueware a scazut ca si popularitate. Cu toate acestea, numarul de programe “downloader” a crescut semnificativ.

Programele “downloader“ sunt un subtip de troian, care, dupa ce infecteaza calculatorul unui utilizator, se conecteaza prin Internet pentru a descarca malware suplimentar. Hackerii folosesc adesea aceasta metoda, deoarece downloader-ul are marime mica - continand doar cateva linii de cod - si poate trece complet neobservat, spre deosebire de alti troieni.

Panda Security recomanda utilizatorilor sa-si mentina computerele protejate. Pentru a evita amenintarile de pe Internet, utilizatorii pot descarca instrumente Panda gratuite ca Panda Cloud Antivirus sau sa foloseasca Panda ActiveScan.

Despre Panda Security

Incepand cu anul 1990, misiunea PandaLabs a constat in detectarea si eliminarea noilor amenintari cat mai rapid posibil, oferind clientilor nostri un grad maxim de securitate. In acest scop, PandaLabs detine un sistem inovator care analizeaza si clasifica mii de mostre pe zi si ofera verdicte automat (malware sau goodware). Acest sistem sta la baza Collective Intelligence, noul model de securitate al Panda Security, care poate detecta chiar si software-ul malitios nedetectat de alte solutii de securitate.

In prezent, 99,4% din programele malitioase detectate de PandaLabs sunt analizate prin acest sistem. Acesta este completat de activitatea mai multor echipe, fiecare specializata intr-un tip de malware (virusi, viermi, troieni, spyware, phishing, spam, etc.), care lucreaza 24/7 pentru a asigura o acoperire globala.

Aceasta se traduce in solutii mai sigure, mai simple si mai prietenoase ca resurse pentru clienti.
Plată on-line securizată 100%