Record de malware nou in 2011: peste de 26 de milioane de mostre noi

Raportul Anual de Securitate al PandaLabs
Crearea de Malware loveste cu un nou record de 26 de
milioane de exemplare in 2011
  • Troienii continuă să fie cea mai răspândită amenințare malware
  • China, Thailanda şi Taiwan sunt cele mai afectate țări din lume
  • Furtul de date, social media şi de război-cibernetic sunt in top
Madrid, Februarie 2012.- PandaLabs, laboratorul antimalware al Panda Security, si-a lansat Raportul de Securitate Anual, care dezvaluie detalii extrem de interesante despre acest an in care furtul de date, atacul retelelor de socializare si razboiul cibernetic au cote maxime. Conform raportului, creearea de malware a batut un nou record in materie cu o valoare de 26 de milioane de noi mostre puse in circulatie, adica aproape o treime din totalul de malware existent si detectat de catre companii (88 de milioane).

Aceste cifre arată capacitatea criminalilor cibernetici de a automatiza crearea de noi variante de malware, evidențiate de numărul mediu de noi amenințări create şi lansate în fiecare zi, crescând de la 63000 la 73000 anul trecut. Panda Security prin intermediul Collective Intelligence, un sistem propriu bazat pe cloud, care detectează automat, analizeaza si clasifica 99.4 la sută din totalul de malware primit, lăsând doar 0,6 la sută, să fie tratate in sistem manual. În noiembrie 2011, PandaLabs a anunțat că datorita Collective Intelligence s-a ajuns la un punct de reper istoric de 200 milioane de fisiere prelucrate iar acest număr a crescut deja la 210 milioane in prezent.

Malware
În 2011, troieni au dominat peisajul amenintarilor mai mult decât oricând înainte. Întrucât în 2009, troieni totalizau pana la 60 la suta din totalul malware-ului, procentul a scăzut la 56 la sută în 2010. Cu toate acestea, anul trecut procentul a sarit pana la 73 la sută, astfel că trei din fiecare patru tulpini de malware nou creat au fost troieni, urmate de viruşi (14.24 la sută) şi viermi (8.13 la sută).

2011: Anul atacurilor cibernetice, social media si al razboiului cibernetic
Raportul oferă o vedere generală asupra celor mai importante evenimente în domeniul securității informatice din 2011. Sony a suferit atac masiv, ceea ce a dus la furtul datelor personale a peste 100 de milioane de utilizatori. Aceasta este, probabil, cea mai mare bresa de securitatea a Internetului inregistrata vreodata, în timp ce jocul video, folosit de 35 milioane de oameni, a fost, de asemenea, compromis de către hackeri. Site-urile de rețele de socializare, în special Facebook şi Twitter, joacă un rol vital în viața utilizatorilor de internet şi sunt pe larg incluse în raport. In anul 2011 am asistat la lansarea unui serviciu social nou in mass-media în încercarea de a rivaliza cu Facebook: Google+. În ciuda creşterii rapide a numarului de utilizatori ai acestuia, cu mai mult de 25 de milioane inregistrati in doar cateva saptamani, Google + este încă departe de concurentul său direct, Facebook, ceea ce îl face mai puțin vizat de catre infractorii cibernetici. De asemenea razboiul cibernetic a crescut in intensitate pe parcursul anului 2011. Numărul de atacuri cibernetice s-a înmulțit peste tot în lume, fapt ce afectează atat guvernele cat şi partenerii acestora, cum ar fi de exemplu producatorii de armament. Pe langa aceasta privire de ansamblu a cele mai importante evenimente în domeniul securității informatice, Raportul de Securitate anual 2011, dezvaluie de asemenea prognozele si tendințele de viitor pentru 2012.

Despre PandaLabs Începând cu 1990 PandaLabs, laboratorul de cercetare malware al Panda Security, a lucrat pentru a detecta şi clasifica mostrele malware în scopul de a proteja consumatorii şi companiile împotriva amenintarilor noi venite de pe Internet. Pentru a realiza acest lucru, Panda Security foloseşte sistemul Collective Intelligence, un sistem cloud propriu bazat pe cunostintele adunate de la comunitatea de utilizatori Panda pentru a detecta automat, a analiza şi a clasifica peste 73.000 de tulpini noi malware care apar în fiecare zi. Această clasificare automată a malwarelui este completată de munca unei echipa internationale de cercetatori specializati fiecare într-un anumit tip de malware (viruşi, viermi, troieni, spyware şi alte atacuri), pentru a oferi o acoperire la nivel mondial.

Plată on-line securizată 100%