O treime din totalul virusilor existenti in prezent au fost creati in primele 10 luni ale anului 2010

  • Baza de date Collective Intelligence, sistemul automat pentru detectie, analiza si clasificare al Panda Security, detine in prezent 134 milioane de mostre analizate, din care 60 de milioane s-au dovedit de tip malware (virusi troieni, viermi si alte amenintari).
  • In perioada ianuarie-octombrie a acestui an, creatorii de virusi au lansat 20 milioane variante noi, un volum egal cu cel din tot anul 2009
  • Numarul mediu de amenintari primite in fiecare zi de Panda Security a crescut la 63.000 in acest an.
Bucuresti, 30 Noiembrie 2010

Potrivit Panda Security, in primele zece luni ale anului, numarul de amenintari create si distribuite reprezinta o treime din totalul virusilor care au existat vreodata. Acest lucru inseamna ca 34% din totalul malware-ului creat vreodata a aparut in ultimele zece luni. Baza de date Collective Intelligence, sistemul Panda Security care detecteaza, analizeaza si clasifica in mod automat peste 99,4% dintre amenintarile primite, detine in prezent 134 milioane de mostre analizate diferite, din care 60 de milioane sunt de tip malware (virusi, troieni, viermi si alte amenintari).

Pana in luna octombrie a acestui an, 20 de milioane de noi tulpini de malware au fost create (inclusiv noile amenintari si variante ale familiilor existente), aceeasi suma ca si pe totalul anului 2009. Numarul mediu de noi amenintari create in fiecare zi a ajuns la 63.000 in acest an.

Acest lucru sugereaza ca piaþa criminalitatii informatice este in prezent in plina crestere, acest lucru fiind posibil si datorita cresterii numarului de creatori de virusi cu cunostinte tehnice limitate, insa care au inclinatii spre astfel de activitati.

De asemenea, acest lucru inseamna ca, desi este creat tot mai mult software malitios, durata de viata a acestuia este mai mica: 54% din mostrele de malware sunt active doar 24 de ore, spre deosebire de durata de raspandire de cateva luni a amenintarilor din anii trecuti. Acum sunt infectate cateva sisteme si apoi dispar. Pe masura ce solutiile antivirus pot detecta noi amenintari, creatorii de virusi modifica malware-ul sau creeaza noi amenintari pentru a evita detectia. Din acest motiv este foarte important sa fie folosite tehnologii de protectie de genul Collective Intelligence, care poate sa neutralizeze, rapid si automat, malware-ul nou si sa reduca riscul la care sunt expusi utilizatorii in primele 24 de ore de la lansare.

In ciuda acestor cifre dramatice, viteza de crestere a numarului noilor amenintari a scazut totusi incepand cu anul 2009. Din 2003, "noile amenintari au avut o rata de crestere de 100% sau mai mult, spre deosebire de 2010 cand discutam de o rata de 50%", explica Luis Corrons, Director Tehnic al Panda Security. "Acest lucru nu inseamna ca sunt mai putine amenintari sau ca piaþa criminalitatii cibernetice este in scadere. Dimpotriva, ea continua sa se extinda, iar pana la sfarsitul anului 2010 vom avea mai multe noi amenintari in Collective Intelligence decat in 2009. Cu toate acestea, se pare ca si creatorii de virusi fac economii, reutilizand codurile malitioase mai vechi sau prioritizand distribuirea amenintarilor existente in detrimentul celor nou create", adauga Corrons.

Despre Panda Security

Incepand cu anul 1990, misiunea PandaLabs a constat in detectarea si eliminarea noilor amenintari cat mai rapid posibil, oferind clientilor nostri un grad maxim de securitate. In acest scop, PandaLabs detine un sistem inovator care analizeaza si clasifica mii de mostre pe zi si ofera verdicte automat (malware sau goodware). Acest sistem sta la baza Collective Intelligence, noul model de securitate al Panda Security, care poate detecta chiar si software-ul malitios nedetectat de alte solutii de securitate.

In prezent, 99,4% din programele malitioase detectate de PandaLabs sunt analizate prin acest sistem. Acesta este completat de activitatea mai multor echipe, fiecare specializata intr-un tip de malware (virusi, viermi, troieni, spyware, phishing, spam, etc.), care lucreaza 24/7 pentru a asigura o acoperire globala.

Aceasta se traduce in solutii mai sigure, mai simple si mai prietenoase ca resurse pentru clienti.
Plată on-line securizată 100%