Daramarea topului celor 5 mituri urbane din sectorul securitatii IT

Bucuresti, 8 Noiembrie 2010

Industria de securitate IT nu este ocolita de mituri urbane: povesti care se raspandesc si care pe parcursul timpului, devin acceptate ca adevaruri generale. Panda Security a cerut comunitatii sale de utilizatori, in principal prin intermediul Facebook si Twitter, sa precizeze care mituri le vin in minte atunci cand vorbim despre companiile de securitate antivirus, mai jos rezultand primele cinci raspunsuri clasate in top.
  1. Companiile de securitate antivirus produc virusi. Asta este o afirmatie pe care de multe ori am auzit-o la Panda Security de-a lungul celor 20 de ani in afaceri si fara indoiala acelasi lucru este valabil pentru celelate companii din acest sector. Afirmatia este absurda, in special daca va ganditi ca primim in jur de 55.000 de noi virusi in fiecare zi. Daca ar fi adevarat, un astfel de scandal ar fi fost descoperit cu siguranta in cei 20 de ani sau mai multi de cand sectorul securitatii IT este dedicat protejarii utilizatorilor. Una dintre principalele probleme pe care industria le-a avut de rezolvat a fost cum sa faca fata efortului de procesare a unui numar enorm de amenintari pentru a mentine utilizatorii nostri protejati.
  2. Companiile de securitate angajeaza hackeri. Desigur, nu putem vorbi in numele intregii industrii antivirus, dar la Panda Security aceasta problema a fost o preocupare permanenta pentru noi si nu am contractat niciodata cu buna stiinta hackerii ‘black hat’. Cu toate acestea, am angajat - si suntem mereu in cautare de hackeri ‘white hat’ - (practic, baietii buni). O varianta a acestui mit este ca trebuie sa fii inginer IT pentru a lucra in securitate IT, care este, de asemenea fals. Profilul celor care lucreaza la Panda este extrem de variat: ingineri, matematicieni, fizicieni, autodidacti etc. Ce au toate acestea in comun este un veritabil interes - uneori o adevarata pasiune - pentru securitate IT.
  3. Nu exista virusi pentru Mac, Linux sau platforme de telefonie mobila. Ne-am dori cu totii ca toate acestea sa fie adevarate! Este general sustinut ca nici una dintre aceste platforme nu prezinta riscuri pentru utilizatori si ca virusii sunt conceputi doar pentru platforme Windows. Adevarul este ca exista virusi pentru toate aceste platforme. Diferenþa consta in volumul de amenintari care circula in comparatie cu cele proiectate pentru Windows. Explicatia este simpla: hackerii sunt in cautare de profit. Daca scopul este sa ajunga la cat mai multi oameni posibil si prin urmare la mai multe potentiale victime de la care pot fura, care este cea mai buna tinta? O platforma cu 10 de milioane de utilizatori sau una cu 500 de milioane? Raspunsul este evident.
  4. Sunt necesare cunostinte considerabile pentru a fi hacker, a dezvolta virusi si pentru a te infiltra in sisteme..., in unele cazuri da, in altele nu. Cu ceva ani in urma era dificil sa se dezvolte virusi, viermi, troieni etc si cunostintele tehnice erau necesare. De fapt, multi hackeri au inceput "doar jucandu-se", iar in timp au invatat, dobandind cunostinte semnificative despre limbaje de programare, protocoale de comunicare etc. Astazi acest lucru nu mai este necesar, a se vedea Operatiunea Mariposa la care am fost martori anul acesta, in care cei responsabili au avut cunostinte destul de limitate. Creatorul programului malware a fost un student la medicina, de 23 de ani, din Slovenia. Un motiv pentru demolarea acestui mit rezida in faptul ca programele sunt vandute pe Internet, permitand amatorilor sa genereze si sa configureze malware. Nu spunem chiar ca oricine o poate face, dar cu putine cunostinte si daruire, este posibil sa construiesti, de exemplu, un botnet care poate infecta 13 milioane de calculatoare din intreaga lume (numit Mariposa).
  5. Femeile nu lucreaza in companiile de securitate. Aceasta presupunere este la fel de frecventa pe cat este de neadevarata. La Panda Security adevarul este destul de diferit: mai mult de 30% din forta de munca este de sex feminin, si multe femei ocupa pozitii in domenii tehnice sau de management. Aceasta cifra este in crestere, si un numar tot mai mare de femei sunt pregatite pentru domenii cum ar fi securitatea IT.

Despre Panda Security

Incepand cu anul 1990, misiunea PandaLabs a constat in detectarea si eliminarea noilor amenintari cat mai rapid posibil, oferind clientilor nostri un grad maxim de securitate. In acest scop, PandaLabs detine un sistem inovator care analizeaza si clasifica mii de mostre pe zi si ofera verdicte automat (malware sau goodware). Acest sistem sta la baza Collective Intelligence, noul model de securitate al Panda Security, care poate detecta chiar si software-ul malitios nedetectat de alte solutii de securitate.

In prezent, 99,4% din programele malitioase detectate de PandaLabs sunt analizate prin acest sistem. Acesta este completat de activitatea mai multor echipe, fiecare specializata intr-un tip de malware (virusi, viermi, troieni, spyware, phishing, spam, etc.), care lucreaza 24/7 pentru a asigura o acoperire globala.

Aceasta se traduce in solutii mai sigure, mai simple si mai prietenoase ca resurse pentru clienti.
Plată on-line securizată 100%