Sfaturi pentru tineri cu privire la modul de utilizare a Internetului in conditii de siguranta

Bucuresti, 19 Noiembrie 2010

Panda Security marcheaza “Ziua Universala a Copiilor” pe data de 20 Noiembrie cu sfaturi pentru copii cu privire la modul de utilizare a internetului intr-un mod responsabil si la navigarea pe Web cat mai sigur posibil.

Initiativa Panda Security isi propune sa promoveze utilizarea responsabila si sigura a Internetului in randul tinerilor si este parte a campaniei “Kids on the Web”.

Cu acest scop, Panda Security ofera acest ghid simplu, practic pentru copii:
  1. Nu accesati niciodata linkuri suspecte. Cand folositi programe de mesagerie instant (cum ar fi Yahoo Messenger, MSN sau orice alta aplicatie de chat) sau cand veti primi un e-mail, nu accesati niciodata link-ul direct din aceste programe. Daca mesajul sau e-mailul vine direct de la cineva cunoscut, atunci tastati adresa in browser. In cazul in care nu cunoasteti persoana de la care vine mesajul atunci cel mai bine este sa-l ignorati.
  2. Este periculos sa descarcati sau sa rulati fisiere din surse necunoscute. Fara indoiala ati primit de multe ori mesaje instant invitandu-va sa descarcati o fotografie, o melodie sau un clip video. Uneori, acest fisier ar fi putut fi trimis nu de catre acea persoana, ci de un program malitios care a infectat computerul acestuia si care incearca sa se raspandeasca la alti utilizatori. In acesta situatie cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va intrebati prietenii daca au trimis intr-adevar ceva. Daca nu, informati-i ca sunt infectati astfel incat sa poata sterge fisierul si sa-si informeze celelalte contacte din lista.
  3. Nu vorbiti cu strainii. In camere chat, pe retelele sociale sau pe messenger, nu puteti fi niciodata complet sigur cu cine stati de vorba atata timp cat nu va puteti vedea. In special in comunitatile online sunt oameni care nu s-au intalnit in viata reala. Niciodata sa nu va imprieteniti cu strainii si in nici un caz nu ar trebui sa va aranjati vreodata intalniri in viaþa reala.
  4. Nu trimiteti informatii confidentiale prin internet. Nu trimiteti niciodata informatii personale (adresa, numar de telefon etc.) prin email sau instant messaging si nu publicati aceste informatii pe bloguri sau forumuri. De asemenea, trebuie sa fiti atenti cand va creati profile pe retele sociale, cum ar fi Facebook sau Myspace. Nu ar trebui sa divulgati informatii ca varsta sau adresa. Este recomandat sa nu folositi numele vostru adevarat, ci un pseudonim sau porecla.
  5. Daca aveti cea mai mica banuiala, fiti prudenti. Daca un program pe care nu va amintiti ca l-ati instalat incepe sa afiseze avertizari de infectii sau ferestre care va invita sa cumparati anumite produse, aveti mare grija. Este posibil sa fiti infectat cu unele programe malware.
  6. Nu navigati singuri pe internet. Daca vreti sa cautati ceva pe internet, este mult mai bine sa cereti ajutorul sau sfatul unui adult, in ceea ce priveste locurile in care sa cautati. Este pe departe mult mai sigur si vizitati site-uri sigure si oficiale, in comparatie cu pagini web necunoscute.
  7. Vorbiti cu parintii sau tutorii vostri. Daca aveti orice intrebare pe acest subiect, daca observati ceva suspect sau primiti mesaje ofensatoare sau periculoase, luati imediat legatura cu un adult. Ei vor fi in masura sa va sfatuiasca.
“Noile tehnologii devin din ce in ce mai accesibile pentru toate gospodariile. Copiii au acum acces la internet si “decalajul digital’ dintre parinti si copii expune multi tineri pericolelor din internet”, explica Luis Corrons, director tehnic al Panda Security. “Trebuie sa ne asiguram ca tinerii se pot bucura de Web in modul sanatos si sigur. Intotdeauna am recomandat ca cea mai buna forma de a face asta este printr-o relatie parinte - copil bazata pe incredere, ceea ce ar elimina necesitatea monitorizarii constante a copiilor cand navigheaza pe internet sau cand intra pe retelele sociale”.

Despre Panda Security

Incepand cu anul 1990, misiunea PandaLabs a constat in detectarea si eliminarea noilor amenintari cat mai rapid posibil, oferind clientilor nostri un grad maxim de securitate. In acest scop, PandaLabs detine un sistem inovator care analizeaza si clasifica mii de mostre pe zi si ofera verdicte automat (malware sau goodware). Acest sistem sta la baza Collective Intelligence, noul model de securitate al Panda Security, care poate detecta chiar si software-ul malitios nedetectat de alte solutii de securitate.

In prezent, 99,4% din programele malitioase detectate de PandaLabs sunt analizate prin acest sistem. Acesta este completat de activitatea mai multor echipe, fiecare specializata intr-un tip de malware (virusi, viermi, troieni, spyware, phishing, spam, etc.), care lucreaza 24/7 pentru a asigura o acoperire globala.

Aceasta se traduce in solutii mai sigure, mai simple si mai prietenoase ca resurse pentru clienti.
Plată on-line securizată 100%